Showing posts with label conservation. Show all posts
Showing posts with label conservation. Show all posts
Thursday, June 16, 2011

Tiger Cubs

The tigress’s cubs spend their infancy in the lair where night and day to keep they are born in litters of three to six. They suckle for up to eleven months old, the tiger cubs tend to  sleep most of the time and at about seven weeks they will have increased their weight and normally in the wild they weigh from one to four kilogram.

At this point their first year the tiger cubs begin to increase more weight and they begin to eat meat and leave the den when they are almost as big as their mother. While she is looking for food, the tiger cubs remain hidden, as there are many predators which can always be ready to attack the baby tigers if there is no protection given to them by the mother tiger and this protection is provided only for the weaning period but  sometimes the other tiger can go to hunt for food for hours and even days, and the cute  little tiger cubs are always there waiting for her to come. When the tiger cubs are big enough which is usually at six months , the tiger cubs will though fed mostly on meat, the they will leave their mother for sometimes but the cubs continue to suckle, thus requiring the tigress to work even extra hard and provide milk for the cubs.
When you see the tigers in the wild, its amazing to note how strange these big cats behave with al their animal instincts. As far as the tiger cubs are concerned, the survival of the cubs depends mostly on the tigress as any other female animal will defend and protect her cubs. 
As the saying goes, the tigress 
Defends her children like a tigress’ is not just an empty phrase. The first time the cubs are taken to drink they are amazed to see where there is an example: a tigress, braving the flames of a Savannah their reflection in the water. Then, following their mother’s animal instincts the tigress carries her cubs to safety one by one. example, they quench their thirst for as much as they can at the superb vigilance of the tigress.

Unstable to kill their prey, these young tigers are engaged, hut to no avail. With their claws and teeth they attack a pangolin (scaly anteater) she has rolled up tightly in a ball. The other pangolin's safely out of reach.


Momentarily abandoned by their mother, two tiger cubs have disturbed a cobra coiled in the shade of a tree. Its threatening behavior forces the unlucky cubs to retreat hastily. With such animal instincts these cute cubs will keep on facing such challenges which are part of life in the wilderness day in and day out. As the cubs keep on growing, they experiences the wild and the wild teaches them things they have to master and pass it on to their offspring as well. To come to think of it, is it really logical to keep tigers as pets? where in the world would you have the idea of raising and keeping tigers in your home or in your garden? These dangerous beautiful cats need all the habitat and environment where they can mark their territory and be able to smell and sniff what goes around and within its natural feeding and breeding grounds. Keeping that tiger environment with all the barks of trees to scratch and exercise every day with all the jumps and dips in the waters rivers and ponds is just one way of the tiger to master and use its animal instincts to the maximum but the few tigers which are born in captivity have their own story to tell.
A tiger cub can be reared artificially for only a short time. As the cub grows, it becomes restless and unpredictable. To avoid tragic consequences it is better to keep it caged or give it to a zoo.  Occasionally some surprising encounters occur in the jungle between animals of different species. In this case two young tigers run away from a young bear whose invitation to play was not what they expected.  

Tigers and the Big Cats
Tigers have been classified by scientists into eight subspecies: Indian (or Bengal), Indo-Chinese, Sumatran, Amur (or Siberian), South China, Caspian (extinct), Java (extinct), and Bali (extinct). With the tigers numbers going down in Asia where tigers are mostly found, the number of tiger attacks always lingers in many of the people of Asia and where many of these dangerous animal roam the Asian continent. Farmers, poachers, or people who work in the forest find themselves victims of these deadly tigers of Asia. Due to the remoteness of many of where the tiger attacks take  place, luck of tiger data and research is still at its hay stage and its just a matter of time which will tell the future of these beautiful Asian tigers which once used to roam the Asian lands and forest freely only ot be hunted for the hides and skins while many parts of the Asian region with deep rooted cultural norms embedded tiger myths and with its sentimental medicinal value.


Once tiger hunting was the sport of the day while today, tiger shoes, wallets, bags, belts are all goods from endangered species and their sale is prohibited by some of the Asian countries but there is still yet at stake while monitoring and  the survival of the Asian Tigers 

Three tiger subspecies - the Bali, Javan, and Caspian - have become extinct in the past 70 years. The six remaining subspecies - Amur, Bengal, Indochinese, Malayan, South China, and Sumatran - live only in Asia, and all are threatened by poaching and habitat loss. Are we going to see the last of the Asian Tigers go beyond extinction. Well with the onset of conservation and breeding of the Asian tigers in captivity the future still remains grim.


Amur (Siberian) Tiger
Scientific name: Panthera tigris altaica
Habitat: The Amur or Siberian tigers are found in coniferous, scrub oak and birch woodlands and forest of Asia and are at home with the way they blend with their surroundings.


Amur (Siberian) Tiger
Location: Tigers in this part of the continent are endangered species and are mostly located in eastern Russia, with a few found in northeastern China and northern North Korea
Interesting fact:  With very little Amur or Siberian tigers left, this kind of tiger was almost going to extinct by the  1940s. The Siberian tiger population was almost 40 tigers remaining in the wild. With strict animal rights laws and policing, poaching of the Siberian tiger was reduced and many concerned governments put to action the way forward to conserve these beautiful dangerous Siberian tigers.  The Amur tiger population has improved and the total number of Amur tigers has gone up. Despite many human and animal attacks taking place, many of them are reported and caution is always there for people venturing into the tigers habitat. 


Bengal (Indian) Tiger
Bengal (Indian) Tiger
Scientific name: Panthera tigris tigris
Habitat: The Bengal tiger is mostly found in dry and wet deciduous forests of Bangladesh which also has rich grassland and temperate forests, mangrove forests
Location: The Indian tiger or Bengal tiger is mostly found in countries of Bangladesh, Bhutan, China, India, Myanmar and Nepal. Most of the Bengal tigers are found in India where many of the tiger and animal attacks also take place as the tiger natural habitat and breeding grounds has been encroached with all the advent of human and general environment activities
Interesting fact: As in most cases many of the Bengal tigers are cream or white in color instead of orange, due to a recessive gene for this coloration. These “white” tigers are rarely found in the wild.


Indochinese Tiger
Indochinese Tiger
Scientific name: Panthera tigris corbetti
Habitat: The Indochinese tiger is located in the  remote forests along the hilly  mountainous and  terrain of many of the South East Asian countries.
Location: These dangerous and one of the most deadly animals in the planet are located in Thailand, Cambodia, China, Lao PDR, Myanmar, and Vietnam. With plenty of rainfall and good food supply, the tigers of these region blend very well with their surroundings and stalk their prey with ease and man and animal are not spared at all
Interesting fact: Not many people have good access where these Indochinese tigers live.  Its by really proper information, education and communication that these tigers can be properly understood with all their potentials ans some of the most dangerous animals in Asia and the world in general.


Malayan Tiger
Malayan Tiger
Scientific name: Panthera tigris jacksoni
Habitat: The Malayan Tiger is mostly found in the tropical and subtropical moist broad leaf forests where they can blend with nature and attack they prey with ease
Location: The Malayan Tiger are mostly found on the southern tip of Thailand and Peninsular Malaysia
Interesting fact: It was not until recently that this majestic  Malayan tiger was only identified as being a separate subspecies from the Indochinese tiger in 2004. It is very similar to the Indochinese tiger. As no two tigers are similar, the Malayan tiger is  smaller in size. Just remember the cheetah is the fastest land animal on earth. Wit such configuration, speed and agility with proper protective gear is all what can keep you safe when you encounter such tigers in the forest


South China Tiger
South China Tiger
Scientific name: Panthera tigris amoyensis
Habitat: The South China Tiger is mostly found in areas of montane sub-tropical evergreen forest where they thrive the best
Location: Many of them can be found in areas of central and eastern China
Interesting fact: A lot of data about the South China tigers is limited and the numbers of the South China Tiger ranges between 45 and 65. Most of these dangerous tigers live in  Chinese tiger zoos. There are around 18 tiger zoos which keep these beautiful tigers as a way of preserving them to the public and as a future asset for the country. There could be afew pockets of Chinese tigers in captivity and mostof them could be located in  south-east China, close to provincial borders.


Sumatran Tiger
Sumatran Tiger
Scientific name: Panthera tigris sumatrae
Habitat: The Sumatran Tiger is a native of the  montane forests, the remaining blocks of the island's lowland forest, peat swamps, and freshwater swamp forests. Many of the attacks take place when other animals venture into the tiger's habitat and fall
victims of the tigers.


White Tigers the new generation
Location: With the name itself Sumatra, the Sumatra tigers are only found in this Indonesian island of Sumatra and hence the word Sumatran tigers.
Interesting fact: These tigers tigers are protected by law in Indonesia. Like many of the endagered species, the Sumatran tigers have full animal rights protection and there are tough provisions for jail time and steep fines. Despite increased efforts in tiger conservation, including law enforcement and anti-poaching capacity, a substantial market remains in Sumatra for tiger parts and products.

Tigers blend with their environment
These big cats certainly mean business. With destruction of their natural habitat and a decline in prey species, particularly concerning the tiger and North American mountain lion or cougar, attacks on humans are increasing. The African lion is the biggest and most feared of big cats, but holidaymakers on safari are 100 per cent safe viewing from a vehicle, unless they decide to take a closer look and step down. Mountain lions are found in many national parks and are responsible for six attacks a year in the US and Canada.


Responsible for: Tigers all over the world are estimated to cause around 800 fatalities a year.
Hangs out in: Majority of the tigers and tiger attacks are located in  Africa, North America, Siberia and India.
Method of dispatch: With many tiger victims caught unaware, tigers usually surprise their victims by attacking from the back and look to bite the jugular or break the neck. Like any other cat family,  the mountain lions stalk their prey and often attack from a vantage point. Presumably they then set about mauling the victim in a manner identical to that we’ve all seen in countless nature programs.


Siberian Tiger
The Siberian tiger is found around mainly Trans-Caucasus.  Part of its  food chain is mainly  composed of wild boar, roe deer, red deer and domestic animals such as dogs, pigs, sheep, horses, donkeys, goats and cattle in winter.


Useful avoidance techniques: To avoid a dangerous tiger attack people should stare them in the eye and don’t look away. To make yourself appear larger by opening your coat; they are unlikely to attack a larger animal, particularly in the case of a mountain lion. DO NOT turn and run – you may as well flash a neon sign asking to be attacked. They can outrun you in any case. Shout, scream and throw stones. If one has you, punch its nose and eyes.
In countries such as Iran  feast on  gazelle while in Turkmenistan, Uzbekistan and Kazakhstan  where boar are available in plenty they top the food chain not to mention  dears golden jackals, jungle cats, lynx, dholes, wild horses,  wild ass and argali. In Tajikistan and other regions of central Asia, as well as Kazakhstan, tigers frequently attack dogs, horses and rarely  camels, hares, rabbits, and fish.
 Human beings are also part of the food chain and will be attacked without warning. Many farmers, ordinary people and travelers along the path or terrain of the Siberian tiger have fallen pray to this huge beast which roams the cooler regions of central Asia and the Russian Peninsula.


Due to the booming trade of the tiger skin and presumably its medicinal use, you find those who go out to hunt these few rare endangered species find themselves to be the hunted.
 
You might also be interested with


You have read this article asia wild animals / asian tigers / Baby tiger / Bengal tigers / big cats / conservation / research / Siberian Tigers / striped cats / sumatran tigers / tiger attacks / tiger facts / tiger pictures / Tigers with the title conservation. You can bookmark this page URL https://kevinnicollecolvin.blogspot.com/2011/06/tiger-cubs.html. Thanks!

The Baby Chimpanzee

The Young Chimpanzee

FACT FILE:
Swahili Name:  Sokwe Mtu
Scientific Name:            Pan troglodytes
Size:     3 to 41/2 feet tall standing bipedal
Weight: 55 to 110 pounds
Lifespan:           50 years
Habitat:            Forest
Diet:     Omnivorous forager
Gestation:         8 months
Predators:         Humans, leopards


Noisy and curious, intelligent and social, the Chimpanzee is the mammal most like a human. Hese beautiful animals are on the verge of extinction as far as animalsof the rain forest are concerened. With the increased loggin and movemenet of people in the chimpanzee naturalhabitat, the remaining few chimpanzee in the world andthe natural forest of Africa are just dwindling. With the plight of these african chimpanzees declining, thre is little which many of the locals or inhabitats who are fighting betweenthe battle of land and the chimpanzee breeding and feeding grounds. Withthe continous increase in bush meed, there is a dire need for awareness about chimpanzee and how these chimpanzee protection programs can be implemented to the locals as.

Chimpanzees fascinate humans and are favorites both in zoos and the wild. Great animal movies and specially chimpanzee movies have helped to bring about the wareness of these endangered chimpanzeein the world. While these chimpanzee bring a lot of happiness to the people who watch chimpanzee movies videos and comedies these beautiful animals when you seem them, their eyes are just special and go deep just as humans gaze to what might be while in a deep thought..
Three subspecies of common chimpanzees are distributed across the forest zone of Africa from Guinea to western Tanzania and Uganda. Another species of chimpanzees, the bonobo (Pan paniscus), is found exclusively in central Democratic Republic of Congo. In East Africa the chimpanzee is found in the wild in Tanzania and Uganda, but only in captivity in many partsof the world. In west Africa ans speciall Ivory Coast, peole have started to visit this rainforest country just to have a glimps of these chimpanzee in their naturalhabiat. These endangered animals are sometimes lucky as in Kenya. Gombe National Park in Tanzania is the first park in Africa specifically created for chimpanzees was created. While a lot of information and education to the young children is still lucking, its just the warenessof these beautiful chimpanzees that can enhanc ethe protection of chimpanzee and bring about a change in the pripmate species and the chimpanzees as a whole.

Physical Characteristics
The chimpanzee has a thickset body with long arms, short legs and no tail. Much of the body is covered with long black hair, but the face, ears, fingers and toes are bare. They have hands that can grip firmly, allowing them to pick up objects. The discovery that they used "tools" for certain purposes surprised the world.

Habitat
Chimps are mainly found in rain forests and wet savannas. While they spend equal time on land and in trees, they do most of their feeding and sleeping in trees.

Behavior
Chimps live in groups called troops, of some 30 to 80 individuals. These large groups are made up of smaller, very flexible groups of just a few animals, perhaps all females, all males or a mixed group.

Chimps sometimes chew leaves to make them absorbent and then use them as a sponge, dipping them in water and sucking out the moisture. They also use grass stems or twigs as tools, poking them into termite or ant nests and eating the insects that cling to them. They are able to wedge nuts between the roots of a tree and break the shells open with a stone.

Chimps are both arboreal and terrestrial, spending much of their daytime hours on the ground. They are quadrupedal, walking quickly on all fours with the fingers half-flexed to support the weight of the forequarters on the knuckles. They occasionally walk erect for short distances.

Chimps are agile climbers, building nests high up in trees to rest in during midday and sleep in at night. They construct new nests in minutes by bending branches, intertwining them to form a platform and lining the edges with twigs. In some areas chimps make nests on the ground.

Diet
Chimps are diurnal (but often active on moonlit nights) and begin their activities at dawn. After descending from their night nests they hungrily feed on fruits, their principal diet, and on leaves, buds and blossoms. After a while their feeding becomes more selective, and they will choose only the ripest fruit. They usually pick fruit with their hands, but they eat berries and seeds directly off the stem with their lips. Their diet consists of up to 80 different plant foods.

Caring for the Young
The female chimp has an estrus cycle of about 34 to 35 days. While in heat, the bare skin on her bottom becomes pink and swollen, and she may mate with several males. She normally gives birth to just one baby, which clings tightly to her breast and, like a human baby, develops rather slowly. An infant can sit up at 5 months and stand with support at 6 months. It is still suckled and sleeps with its mother until about 3 years of age, finally becoming independent and separating from her at about 4 years. Sexual maturity is reached between 8 and 10 years.

Chimps are among the noisiest of all wild animals and use a complicated system of sounds to communicate with each other. A loud "wraaa" call, which can be heard more than a mile away, warns of something unusual or disturbing. They hoot "hoo-hoo-hoo," scream, grunt and drum on hollow trees with the flat of their hands, sometimes for hours.

Chimps touch each other a great deal and may kiss when they meet. They also hold hands and groom each other. An adult chimp often has a special "friend" or companion with which it spends a lot of time. Female chimps give their young a great deal of attention and help each other with babysitting chores. Older chimps in the group are usually quite patient with energetic youngsters.

Predators
The number of chimps in the wild is steadily decreasing. The wilderness areas necessary to their survival are disappearing at an alarming rate as more forests are cut down for farming and other activities. As the human's closest relative the chimp is vulnerable to many of the same diseases, and their capture for medical research contributes to their decline, especially in West Africa. as more forests are cut down for farm activities. In addition, recent outbreaks of the incurable disease Ebola hemorrhagic fever, threaten to decimate important chimpanzee populations in the Republic of Congo and Gabon.

Did you know?
Chimpanzees use large sticks and branches as clubs or throw them at enemies like leopards and humans.
Chimps supplement their diets with meat, such as young antelopes or goats. Their most frequent victims, however, are other primates such as young baboons, colobus monkeys and blue monkeys.

The chimpanzee is irresistible from the moment he is the parents are constantly trying to keep their offspring born. When his milk teeth start to come through, he sucks out of trouble, because this lively and inquisitive and his thumb just the way we did. At first he is unable to frequently slips, falls, bruises himself, pricks himself move about, but within a short time his muscles develop, gets lost in the grass. At two years he can get his own especially in the hands and feet, so that he can hold on to in addition to the milk supplied by his mother. A I his mother’s fur and be carried about. He suckles for a year-old chimpanzee, despite his considerable weight, long time, two or three years; by five months, however, the still sometimes jump on the back of his patient mot baby chimpanzee is ready to leave his mother’s side (but wanting to be carried. He breaks this bad habit whet he never goes out of sight) fir brief periods. At one year reaches puberty between the ages of seven and nine.

Isn’t he lovely? There is nothing to equal the high spirits comical nature of the young chimpanzee. Look at him trying to take his first steps. His mother will help him to walk by placing her hand under his stomach. From this first position he gradually learn to stand upright, but not without lots of turn and falls!

The female chimpanzee is a model mother. She plays with her baby, holds him when he cries, punishes him when he is naughty, shelters him from the drenching equatorial rains, and washes and feeds him with affectionate attention. At eighteen to twenty months the young chimpanzees amuse themselves for hours. They make beds out of branches and leaves, like the ones they share with their mothers until the age of three, play with fruit, drag branches about, and pull petals off flowers and blow them into the air.

You have read this article apes / awarness / Chimpanzee / Chimpanzee attack / Chimpanzee attacks / Chimpanzee movie / chimpanzee movies / Chimpazee babies / conservation / education / primates / rainforest habitat / research / videos with the title conservation. You can bookmark this page URL https://kevinnicollecolvin.blogspot.com/2011/06/the-baby-chimpanzee.html. Thanks!

The Baby Rhinoceros

The Young Rhinoceros
FACT FILE:
Swahili Name:  Faru
Scientific Name:            Black (Diceros bicornis), white (Ceratotherium simum)
Size:     About 60 inches at the shoulder
Weight: 1 to 11/2 tons (black rhino), over 2 tons (white rhino)
Lifespan:           35 to 40 years
Habitat:            Grassland and open savannas
Diet:     Vegetarian
Gestation:         16 months
Predators:         Humans The rhinoceros is a large, primitive-looking mammal that in fact dates from the Miocene era millions of years ago. In recent decades rhinos have been relentlessly hunted to the point of near extinction. Since 1970 the world rhino population has declined by 90 percent, with five species remaining in the world today, all of which are endangered.

The white or square-lipped rhino is one of two rhino species in Africa. It in turn occurs as two subspecies, the southern and the northern. The southern dwindled almost to extinction in the early 20th century, but was protected on farms and reserves, enabling it to increase enough to be reintroduced. The northern white rhino has recovered in Democratic Republic of Congo from about 15 in 1984 to about 30 in the late 1990s. This population, however, has recently been severely threatened by political conflict and instability.

Physical Characteristics
The white rhino's name derives from the Dutch "weit," meaning wide, a reference to its wide, square muzzle adapted for grazing. The white rhino, which is actually gray, has a pronounced hump on the neck and a long face.

The black, or hooked-lipped, rhino, along with all other rhino species, is an odd-toed ungulate (three toes on each foot). It has a thick, hairless, gray hide. Both the black and white rhino have two horns, the longer of which sits at the front of the nose.

Habitat
Black rhinos have various habitats, but mainly areas with dense, woody vegetation. White rhinos live in savannas with water holes, mud wallows and shade trees.

Behavior
Rhinos live in home ranges that sometimes overlap with each other. Feeding grounds, water holes and wallows may be shared. The black rhino is usually solitary. The white rhino tends to be much more gregarious. Rhinos are also rather ill-tempered and have become more so in areas where they have been constantly disturbed. While their eyesight is poor, which is probably why they will sometimes charge without apparent reason, their sense of smell and hearing are very good. They have an extended "vocabulary" of growls, grunts, squeaks, snorts and bellows. When attacking, the rhino lowers its head, snorts, breaks into a gallop reaching speeds of 30 miles an hour, and gores or strikes powerful blows with its horns. Still, for all its bulk, the rhino is very agile and can quickly turn in a small space. The rhino has a symbiotic relationship with oxpeckers, also called tick birds. In Swahili the tick bird is named "askari wa kifaru," meaning "the rhino's guard." The bird eats ticks it finds on the rhino and noisily warns of danger. Although the birds also eat blood from sores on the rhino's skin and thus obstruct healing, they are still tolerated.

Diet
The black rhino is a browser, with a triangular-shaped upper lip ending in a mobile grasping point. It eats a large variety of vegetation, including leaves, buds and shoots of plants, bushes and trees. The white rhino, on the other hand, is a grazer feeding on grasses.

Caring for the Young
The closest rhino relationship is between a female and her calf, lasting from 2 to 4 years. As the older calves mature, they leave their mothers and may join other females and their young, where they are tolerated for some time before living completely on their own.

Predators
Man is the cause of the demise of the rhino. In the wild, the adult black or white rhino has no true natural predators and, despite its size and antagonistic reputation, it is extremely easy for man to kill. A creature of habitat that lives in a well-defined home range, it usually goes to water holes daily, where it is easily ambushed. The dramatic decline in rhino numbers is unfortunate in an era of increasing conservation and wildlife awareness, but efforts are underway to save the rhino from extinction

Did you know?
The black rhino declined drastically in the 1970s and 1980s due to poaching. To prevent extinction, many rhinos were translocated to fenced sanctuaries in the early 1990s. This effort appears to be succeeding, as 1994 was the first time in 20 years that rhino numbers did not decline.
The rhino is prized for its horn. Not a true horn, it is made of thickly matted hair that grows from the skull without skeletal support. The major demand for horn is in Asia, where it is used in traditional medicine and ornamental carvings.



The young black rhinoceros begins his development remarkably early in life. At only ten minutes old (and weighing about thirty kilogrammes) he can already stand up. Three-quarters of an hour later he is filling up on milk, and one day later he is marching happily alongside, or behind, his mother. His mother’s unmistakable smell is, for him, the most important thing in life. In fact he suckles for two whole years and stays with his mothe three years. This explains his strong attaci mother which is also evident in tragic circums mother is killed by a poisoned arrow or bulle rhino will not abandon her and chases away that collect to feed on her great immobile bo

The baby rhinoceros allo’ peckers to sit on his ba time he is born. They eat ous parasites which infes

Glug, glug—this baby white rhinoceros suck­les frequently, sometimes every half hour. His insistent suckling is probably more a need for physical cuntact than for food. The colour of this species is not actually white but grey, and when the adults and young are covered with different kinds of dust and mud, their skin appears yellow or reddish.


The young white rhino, unlike the black variety, always walks in front of his mother who pushes him with her horn to guide him.

Short sighted and bad tempered by nature, the rhinoceros from a very young age will charge anything in his path, even termites, apparently without reason or perhaps as a game. His head held low, he will also charge humans.

Only very few zoos have the young African black rhino together with the armoured Indian rhino, so called because of the deep folds of skin that look like armour plating. With its numerous warts the skin also ap­

The young of large and small animals that wander away from their mothers can be set upon by ever-present predators. Perhaps the desperate cries of this baby black rhinoceros, being chased by a lion, will bring its mother running to its rescue
You have read this article african rhino / asian rhino / Black rhino / conservation / horned / horned rhino / javan rhino / rhino facts / rhino habitat / rhino information / rhino movies / rhino poarching / rhino rescue / sumatran rhino / white rhino with the title conservation. You can bookmark this page URL https://kevinnicollecolvin.blogspot.com/2011/06/the-baby-rhinoceros.html. Thanks!